Andliga impulser

Andliga impulser

Här kan du ta del av vår spiritualitet och få andliga impulser för vardagens liv.


Besök gärna vår hemsida:

http://www.heligahjartaskloster.se/

Vill du veta vad som händer i vår klostervardag:

http://www.klostervardag.heligahjartaskloster.se/#home

eller vill du veta aktuella tider för när mässan firas:

http://www.aktuellt.heligahjartaskloster.se/#home


Påskdagen 2016

2016Posted by Mariadöttrarna OSB Sun, March 27, 2016 18:39:18

KRISTUS ÄR UPPSTÅNDEN

SANNERLIGEN UPPSTÅNDEN!

Allt börjar i mörker.


När vi samlas ute på klostrets innergård i mörkret är det en symbol för världens ur-mörker innan ljuset skapats, liksom för gravens och dödens mörker före uppståndelsen.

På gården brinner en ny eld, ett hoppets tecken. När påskljuset, smyckat med Alfa och Omega samt det innevarande årtalet tänds från denna nya eld, talar det om Kristus, begynnelsen och änden: Om honom som är fullheten. När vi bär påskljuset in i den mörka kyrkan bekänner vi vår tro på att ljuset från Kristi uppståndelse tar makten från lidandets och dödens mörker, och att hans seger omfattar allt, från tidens början till dess slut.


”Må hans ljus förjaga allt vårt mörker.”

Efter Skärtorsdagens mässa har altaret varit avklätt, tabernaklet tomt, koret ödsligt. När påskens budskap förkunnas anar vi att förnyelsen av hela mänskligheten pågår. Kristi uppståndelse fördriver all ondska, driver hatet på flykten och skapar fred och endräkt. Allt det fallna och trasiga har börjat förvandlas till sin slutgiltiga härlighet genom Kristi uppståndelse.


Kyrkan är ljus och smyckad och episteltexten i Romarbrevet 6:3-11 talar om att vi som i dopet dött med Kristus också skall få leva med honom:

”Så skall ni se på er själva: i Kristus Jesus är ni döda för synden men lever för Gud”.
Halleluja ljuder igen genom kyrkan: Påskbudskapet förkunnas: Herren är verkligen uppstånden! Graven var tom. Linnesvepningen låg kvar. Två män i skinande kläder talar med kvinnorna, som då kommer ihåg vad Jesus sagt: att han skulle uppstå! Kvinnorna berättade det för apostlarna och de andra, som berättade för nästa generation och nästa och nästa… till dess budskapet nått oss.

Exsultet sammanfattar:

”O du i sanning lycksaliga natt, då jord och himmel möts, då Gud och människa förenas!”Allt välsignas denna heliga natt…. All välsignelse utgår från Kristus.

Också påskmaten välsignas.Den eld som tänts av glöden från Guds härlighet fördelas i många små lågor och växer till genom att delas av många (jmfr Exsultet)
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.